Χρήσιμες συμβουλές ελαιοχρωματισμού για τέλεια αποτελέσματαΕδώ θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές ελαιοχρωματισμού και τεχνικές εσωτερικών χώρων ώστε να επιτύχετε καλύτερα αποτελέσματα στις εργασίες σας προσδίδοντας έναν τέλειο επαγγελματικό χαρακτήρα. Επίσης θα βρείτε μικρές αλλά παράλληλα σημαντικές συμβουλές ώστε να μειώσετε αισθητά τον απαιτούμενο χρόνο καθαρισμού αλλά και την μακροζωία των εργαλείων σας.

Πως να αποφύγετε τα σημάδια διαφοροποίησης του χρώματος μεταξύ των στρώσεων του ρολού.

Τεχνικές εφαρμογής χρώματος χωρίς ατέλειες. Φωτό: familyhandyman.com

Το σημάδια διαφορετικού χρώματος από τις στρώσεις του ρολού είναι οι ατέλειες εκείνες που παρουσιάζουν διαφοροποίηση στην φωτεινότητα του χρώματος και δημιουργούνται κατά την διαδικασία του βαψίματος. Οι διαφοροποιήσεις αυτές προκύπτουν όταν τοποθετούμε «φρέσκο» χρώμα σε ήδη στεγνές επιφάνειες πχ όταν βάφουμε σε ζεστές καλοκαιρινές ημέρες με συνθήκες χαμηλής υγρασίας, όταν χρησιμοποιούμε χρώματα latex τα οποία έχουν την ιδιότητα να στεγνώνουν γρήγορα κ.α.

Το κλειδί ώστε να αποφεύγουμε τα σημάδια αυτά είναι η συνεχής και απρόσκοπτη εφαρμογή χρώματος σε όλο το μήκος του τοίχου διατηρώντας πάντα την ίδια φορά και υγρή την τελευταία λωρίδα χρώματος που βάφουμε.

Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε κάτι τέτοιο ανώδυνα θα πρέπει να εκκινούμε την εφαρμογή του χρώματος από την μια πλευρά του τοίχου και σταδιακά να μεταβαίνουμε προς την άλλη μεριά εφαρμόζοντας μικρά τμήματα χρώματος σε όλο το ύψος της προς κάλυψης επιφάνειας. Μην αφήνεται το ρολό σας να «στεγνώνει» από χρώμα ανανεώνοντας το συνεχώς και διατηρώντας σταθερή ποσότητα χρώματος αρκετή ώστε να μην στάζει στο περιβάλλοντα χώρο. Τέλος χρησιμοποιήσετε την «ελεύθερη» πλευρά του ρολού σας (η πλευρά η οποία δεν είναι συνδεδεμένη με το κοντάρι του ρολού) από την μεριά του τμήματος εκείνου στο οποίο έχετε ήδη εφαρμόσει χρώμα ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να ασκείστε στην πλευρά εκείνη μεγαλύτερη πίεση αφήνοντας σημάδια χρώματος.

Πως να επιτύχετε σίγουρο ενιαίο χρώμα στις βαφές σας ανεξαρτήτου επιφάνειας.

Ομαδοποίηση Χρωμάτων σε ένα ενιαίο δοχείο. Φώτο: familyhandyman.com

Πολλές φορές έχουν παρατηρηθεί μικρές διαφοροποιήσεις στους τόνους των ίδιων χρωμάτων συσκευασμένα σε διαφορετικά δοχεία κάτι το οποίο φυσικά δεν θέλουμε να συμβεί όταν βρισκόμαστε στην μέση της διαδικασία εφαρμογής χρώματος σε έναν συγκεκριμένο τοίχο όπου τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις να είναι ορατές στο γυμνό μάτι.

Για να επιτύχουμε σίγουρο ενιαίο χρώμα χωρίς διαφοροποιήσεις στις εργασίες μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, πριν την εκκίνηση των εργασιών εφαρμογής χρώματος, ένα μεγάλο δοχείο στο οποίο θα ρίξουμε όλα τα επιμέρους μικρά κουτιά και μέσω συνεχούς ανακατέματος για τουλάχιστον τρία λεπτά να επιτύχουμε την ικανοποιητική συνοχή του τελικού χρώματος.

Τέλος σε περιπτώσεις που είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε το μέγεθος της προς κάλυψης επιφάνειας τότε είναι προτιμότερο να προμηθευτούμε περισσότερο χρώμα αντί για λιγότερο.

Πως να αφαιρέσετε σωστά τις διαχωριστικές χαρτοταινίες βαφής

Ορθός τρόπος αφαίρεσης χαρτοταινιών. Φώτο: familyhandyman.com

Οι χαρτοταινίες χρησιμοποιούνται ευρέως στις εργασίες ελαιοχρωματισμού τόσο για την προφύλαξη επιφανειών όπως κουφώματα, έπιπλα, γυψοσανίδες από την μη εσκεμμένη βαφή τους όσο και ως προς την χρήση τους σε διάφορες τεχνοτροπίες ή διαχωρισμούς επιθυμητών χρωματικών συνδυασμών στους τοίχους των δωματίων.

Μόλις στεγνώσει το χρώμα από τις βαμμένες επιφάνειες θυμηθείτε πως δεν μπορείτε να αφαιρέσετε τις χαρτοταινίες έτσι απλά διότι το χρώμα το οποίο βρίσκεται πάνω σε αυτές στο σημείο διαχωρισμού ενώνεται με ένα λεπτό στρώμα χρώματος με την υπόλοιπη βαφή και μπορεί, κατά την αφαίρεση της, να τραβήξει μεγάλο κομμάτι χρώματος από την νέα βαμμένη επιφάνεια.

Για την αποφυγή του συγκεκριμένου πολύ πιθανού «ατυχήματος» θα πρέπει πριν την αφαίρεση των χαρτοταινιών να κόψουμε με ένα αιχμηρό αντικείμενο (μαχαίρι ή μια μικρή φαλτσέτα) το χρώμα στην άκρη της χαρτοταινίας. Με τον τρόπο αυτό θα επιτύχουμε σίγουρο και τέλειο αποτέλεσμα χωρίς να επηρεάσουμε καθόλου το χρώμα της νέας βαμμένης επιφάνειας βαμμένης επιφάνειας.

Βάψτε πρώτα τα τελειώματα (σοβατεπί) και μετέπειτα τις οροφές και τους τοίχους.

Οι επαγγελματίες ελαιοχρωματιστές ακολουθούν μια συγκεκριμένη σειρά κατά την βαφή οποιοδήποτε εσωτερικού χώρου και τι καλύτερο από το να ακολουθήσουμε την δική τους επαγγελματική στρατηγική. Πάντα να εκκινείτε την βαφή του δωματίου σας από τις σοβατεπί μετέπειτα τις οροφές και τέλος τους τοίχους. Η σειρά αυτή ακολουθείται με σκοπό να επιταχύνει την διαδικασία τοποθέτησης χαρτοταινιών και να εξαλείψει. όσο είναι δυνατόν την επανατοποθέτηση τους.

Ακολουθώντας τη παραπάνω σειρά ελαιοχρωματισμού απαιτείται η τοποθέτηση χαρτοταινιών μόνο όταν φτάσουμε στο τελικό στάδιο (την βαφή των τοίχων) διότι θα έχουμε έτοιμα τα σοβατεπί και το ταβάνι χωρίς επιπρόσθετα να κινδυνεύουμε να στάξουμε χρώμα στους τοίχους (στην περίπτωση που έχουμε επιλέξει διαφορετικό χρώμα από το ταβάνι το οποίο συνήθως προτιμάτε λευκό).

Προετοιμάστε και λειαίνετε κατάλληλα τυχόν μερεμέτια.

Θέτοντας ως κύριο στόχο την ομοιόμορφη βαφή της εκάστοτε επιφάνειας και της απόλυτης συνοχής του επιθυμητού χρώματος χωρίς ατέλειες θα πρέπει εξ αρχής να προετοιμάσουμε κατάλληλα τα διάφορα μερεμέτια της επιφάνειας. Αρχικώς εντοπίζουμε στον χώρο τις όποιες ατέλειες όπως μικρές ρωγμές, σκασίματα του χρώματος τρύπες από καρφιά ή βίδες και μέσω χρήσης κατάλληλων εργαλείων όπως σπάτουλα αποκρίνουμε τα περιττά κομμάτια χρώματος, σοβά του τοίχου και μέσω της χρήσης στόκου καλύπτουμε τα κενά αυτά. Σε συνέχεια εφαρμογής στόκου χρησιμοποιούμε χαρτοταινία ώστε να λειάνουμε την τραχεία επιφάνεια και εξαλείψουμε τις όποιες περιττές ποσότητες στόκου. Πολλές φορές στο σημείο αυτό παρατηρείται η ανάγκη επιπρόσθετου περάσματος με στόκο κάτι το οποίο πραγματοποιείται πριν την εφαρμογή χρώματος με σκοπό την ολοκλήρωση του μερεμετιού. Τέλος και όντα σίγουρη πως ο στόκος του μερεμετιού είναι απόλυτα στεγνός (απαιτείται μία με δύο ώρες αναλόγως το βάθος του μερεμετιού) εφαρμόζουμε την πρώτη στρώση χρώματος.

Καθαρίστε καλά όλες τις επιφάνειες πριν την εφαρμογή χρώματος.

Προετοιμασία επιφανειών βαφής. Φώτο: Familyhandyman.com

Είναι πολύ σημαντικό οι προς βαφή επιφάνειες να είναι πολύ καλά καθαρισμένες από τυχόν βρωμιές, κόλλες, ξένα σώματα (τσίχλες, αφρό πολυεστέρα κλπ) ώστε να επιτευχθεί ένα πολύ καλό αποτέλεσμα κατά την ολοκλήρωση της εργασίας. Η ενέργεια αυτή θα πρέπει να πραγματοποιείται πάντοτε ώστε να μην παρεμβάλουν ξένα σώματα μεταξύ της επιφάνειας βαφής και του χρώματος επιτυγχάνοντας ποιοτικότερη και καλύτερο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Περάστε τα κοψίματα με τον ρολό.

Για τα κοψίματα χρησιμοποιούμε πάντοτε σε πρώτη φάση κατάλληλου μεγέθους πινέλο όμως πολλές φορές το εργαλείο αυτό αφήνει μικρές ατέλειες και γραμμές στην επιφάνεια βαφής. Για την εξάλειψη των μικρών αυτών ατελειών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, έχοντας τοποθετήσει στις άκρες τις επιφάνειας μας χαρτοταινία, το ρολό εφαρμόζοντας μια απλή στρώση, αρκετή για τέλεια κάλυψη του σημείου.

Χρησιμοποιήστε υφάσματα από βαμβάκι ή χαρτόνια αντί για νάιλον.

Η κατάλληλη προετοιμασία του χώρου βαφής είναι μια σημαντική εργασία την οποία θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως εάν δεν θέλουμε μετέπειτα να χάνουμε πολύτιμο χρόνο σε εργασίες καθαρισμού. Μια σημαντική συμβουλή ως προς την χρήση κατάλληλων υλικών προστασίας του πατώματος και των επίπλων σας είναι η χρήση υφασμάτων από βαμβάκι ή χαρτονιού έναντι του λεπτού νάιλον που ευρέως χρησιμοποιείται. Η εναλλακτική πρόταση αυτή στηρίζεται στο ότι τα υφάσματα από βαμβάκι ή το χαρτόνι είναι απορροφητικά και δεν επιτρέπουν το χρώματα να στέκετε πάνω τους όπως συμβαίνει με το νάιλον και επιπρόσθετα δεν σκίζονται τόσο εύκολα όσο το νάιλον μειώνοντας κατά πολύ το κίνδυνο το χρώμα να τα διαπεράσει.