Χρώματα – Χώρος – Φωτισμός και ΔιάθεσηΑλλάξτε το μέγεθος του χώρου σας χρησιμοποιώντας κατάλληλα χρώματα.

Υπάρχουν πολλά «κόλπα» με τα οποία μπορείτε να διαφοροποιήσετε την εικόνα του χώρου σας επιτυγχάνοντας καλύτερα αποτελέσματα. Κάποιες από αυτές τις τεχνικές είναι οι ακόλουθες:

Σε περίπτωση που η οροφή του σπιτιού σας είναι πολύ χαμηλή τότε μπορείτε να βάψετε κάθετες ρίγες χρησιμοποιώντας λευκό και φωτεινό συνδυασμό. Η τεχνική αυτή θα δώσει στον χώρο την αίσθηση του ύψους!

Σε αντίθετη περίπτωση που αισθάνεστε πως η οροφή σας είναι πολύ ψηλά μπορείτε να χρησιμοποιήστε σκούρες αποχρώσεις στους τοίχους και πιο σκούρες στο ταβάνι. Επίσης μπορείτε να χωρίσετε οριζόντια την επιφάνεια σας σε δύο μέρη και να τις βάψετε σε διαφορετικές αποχρώσεις. Τέλος για την αισθητή μείωση της οροφής μπορείτε να βάψετε δέκα με δεκαπέντε εκατοστά το πάνω μέρος του τοίχου ώστε να «κατέβει» το ταβάνι.

Σε περίπτωση που θέλετε να μεγαλώσετε το χώρο σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανοιχτές αποχρώσεις και μην κάνετε μεγάλες αντιθέσεις. Αν θέλετε να «φαρδύνετε» ένα στενόμακρο χώρο χρησιμοποιήστε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις για τις μεγάλες πλευρές του χώρου και σκούρες αποχρώσεις για τις στενές. Στην αντίθετη περίπτωση («μικρύνετε» κάποιο χώρο) χρησιμοποιήστε σκούρες, ζεστές αποχρώσεις και δημιουργείστε μεγάλες αντιθέσεις ή δημιουργήστε στον τοίχο σας ένα μεγάλο παράθυρο και βάψτε το σε απόχρωση με μεγάλη αντίθεση από τον υπόλοιπο χώρο.

Αν θέλετε ο χώρος σας να μοιάζει πιο στενός χρησιμοποιήστε σκούρες αποχρώσεις για τις μεγάλες πλευρές του χώρου και ανοιχτόχρωμες – φωτεινές αποχρώσεις για τις στενές.

Χρώματα και Φωτισμός

Όταν διαλέγετε απόχρωση για εξωτερικό χώρο, πρέπει να γνωρίζετε ότι η απόχρωση παρουσία ηλιακού φωτός φαίνεται πιο ανοιχτή, για το λόγο αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πιο σκουρόχρωμη απόχρωση από την αρχικώς επιθυμητή. Αντίθετα όταν επιλέγετε απόχρωση για εσωτερικό χώρο πρέπει να γνωρίζετε ότι οι σκιές και η απουσία άπλετου φωτός κάνουν την απόχρωση να φαίνεται πιο σκούρα και πιο γκρίζα. Διαλέξτε ανοιχτότερη απόχρωση.

Στιλπνότητα (Γυαλάδα) και Χρώματα.

Η αντίληψη που έχει το ανθρώπινο μάτι για μία απόχρωση, μπορεί να επηρεαστεί από τη στιλπνότητά του. Αλλά και η στιλπνότητα ενός χρώματος επηρεάζεται από την υφή και το πορώδες της επιφάνειας καθώς και από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Τα στιλπνά (γυαλιστερά) χρώματα ανακλούν σε μεγάλο βαθμό το φως, αποκαλύπτοντας κάθε ατέλεια της επιφάνειας, ενώ δεν απορροφούν ρύπους και καθαρίζονται εύκολα. Στα σατινέ και ημιμάτ υπάρχει συγκερασμός των ιδιοτήτων των γυαλιστερών και ματ, χωρίς ακρότητες δίνοντας μια αίσθηση πολυτέλειας στο χώρο. Καθαρίζονται εύκολα και αποτελούν πολύ καλή λύση για τη βαφή χώρων που υπάρχουν παιδιά ή όπου υπάρχει έντονη καταπόνηση από τη χρήση.
Τα ματ ανακλούν το φως σε μικρό βαθμό και καταφέρνουν να καλύπτουν τις ατέλειες της επιφάνειας.

Αποχρώσεις και Φωτισμός

Είναι γνωστό πως τα χρώματα που μας περιβάλλουν ασκούν σημαντική επίδραση στις ψυχοκινητικές και διανοητικές μας λειτουργίες. Μερικές από τις πιο σημαντικές επιρροές των βασικών χρωμάτων είναι οι ακόλουθες:

  • Κόκκινο: Αυξάνει την πίεση του αίματος, τους χτύπους της καρδιάς και προκαλεί έντονα συναισθήματα πάθους και ερωτισμού, τέλος … ανοίγει την όρεξη! Το κόκκινό χρώμα είναι μια άριστη επιλογή για την διακόσμηση εστιατόριων και χώρων τραπεζαρίας.
  • Πορτοκαλί: Δημιουργεί αίσθηση φιλοξενίας και ζεστασιάς στο χώρο εφαρμογής, κατάλληλο για το καθιστικό του σπιτιού σας ή το χώρο συσκέψεων της επιχείρησης σας.
  • Κίτρινο: Εχει τη δύναμη να συγκεντρώνει το βλέμμα και προκαλεί χαρούμενα συναισθήματα. Προσοχή: Το πολύ έντονο κίτρινο προκαλεί ανησυχία σε βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένους.
  • Πράσινο: Το χρώμα της ανάπαυσης. Ανοιχτές αποχρώσεις του είναι ιδανικές για υπνοδωμάτια αλλά και καθιστικά. Πιο έντονες αποχρώσεις για μπάνια και κουζίνες. Πολύ συνηθισμένο σε νοσοκομεία, σχολεία και χώρους εργασίας.
  • Μπλε: Χαλαρώνει, ηρεμεί και νανουρίζει. Ιδανικό για υπνοδωμάτια. Μειώνει την αίσθηση πείνας. Πολύ καλή ιδέα για την τραπεζαρία σας … αν είστε σε δίαιτα.
  • Μωβ: Χρώμα που αποσπά την προσοχή των παιδιών. Δεν αρέσει πολύ, αντίθετα με τις αποχρώσεις του ροζ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλους τους χώρους, παιδικά δωμάτια, χώρους παιχνιδιού ακόμη και τραπεζαρίες.